هر چند به نظر مدیران حکومتی، تحریم اثر بدی بر اقتصاد و کسب و کار ایران نداشته است، اما به نظر شخصی من، به دور از ابعاد اقتصادی، توقف بلوغ حرفهای در کسب و کارهای ایرانی یکی از خطرناکترین اثرات تحریم و گوشه گیر شدن کسب و کارهای ایرانی است. کسب و کارهای نابالغ و اکو سیستم تجاری که رقابت در آن معنی واقعی ندارد، علاوه بر اینکه حق و حقوق مشتریان نهایی را از بین میبرند، به دور از نوآوری به تولید خدمات و محصولات معیوب خود ادامه میدهند
با گذر زمان و بدیهی شدن مفاهیمی مانند CRM، نسل جدید این ابزارهای تعامل با مشتری، نقش مهمی در شفاف سازی وضعیت محصولات و خدمات را دارا میباشند. بخش عمدهای از این ابزارهای نسل جدید در گرو شبکههای اجتماعی و تعاملات اجتماعات مجازی به وجود آمدهاند. فیس بوک، توییتر و Meetup جزو مهمترین شبکههای اجتماعی هستند که در رونق کسب و کارها میتوانند دخیل باشند. متاسفانه دسترسی به هر سه این خدمات در ایران مسدود شده است.
CRM اجتماعی چیست؟
سامانههای مدیریت ارتباط با مشتریان اجتماعی، علاوه بر یک سامانه نرم افزاری، به مجموعهای از استراتژیهای کسب و کار اطلاق میشود که فرصتهای فروش، بازاریابی و ارایه خدمات به مشتریان را در قالب شبکههای اجتماعی فراهم میکند. برای موفقیت در CRMهای احتماعی، میبایست تمرکز کمتری بر مدیریت رفتار مشتریان و توجه بیشتری به نحوه رفتار مشتریان داشت. نموداری که در ادامه آمده است، بخشی از Magic Quadrant for Social CRM مربوط به سپتامبر ۲۰۱۲ میباشد. نکته نگران کنندهای که در خصوص بازار ایران وجود دارد، این است که تصور میکنم هیچ یک از این تولیدکنندهها حتی به صورت غیررسمی نیز به شرکتهای ایرانی سرویس نمیدهند.
دیدگاهتان را بنویسید